Request

Писмен превод

Експертни преводи на специализирани текстове в областта на правото, банковото дело,… повече

Устен превод

Професионален симултанен и консекутивен превод на събития с международно участие… повече

Легализация

Оторизирана от Министерството на външните работи на Република България агенция за… повече

Локализация

Превод/локализация на уебсайтове, софтуерни приложения, ръководства и наръчници за… повече

Други услуги

Редакция, коректура, адаптация, актуализация, набор и текстообработка, предпечат,… повече
 

ELIA TOGETHER

Конференцията в Барселона

11-12 февруари 2016 г.

Като дългогодишен член на Elia – Европейската асоциация на езиковата индустрия, СОФИТА традиционно участва в събитията NetworkingDays, организирани ежегодно от сдружението. Тази година асоциацията разшири своя фокус, като събра фирми доставчици на преводачески услуги и професионални преводачи заедно в първата си конференция в този формат под бранда Elia Together. И първото събитие Together 2016 вече е факт - връщаме се от Барселона, пълни с впечатления и бързаме да ги споделим. Над 350 регистрирани участника от 39 държави на 5 континента участваха във форума. Над 35 говорители представиха интересни теми, като очертаха бъдещи тенденции, предложиха нови решения по проблемни въпроси в бранша и насочиха вниманието към нови технологии, които увеличават ефективността. Включени бяха и студенти-доброволци от университетите, членове на инициативата Elia Exchange, и каква беше приятната ни изненада, когато чухме „здравейте“ на български – имаше участник и от България. Всички присъстващи бяха много ентусиазирани да споделят опита си и да акумулират нови идеи за бизнеса, а в паузите се осъществяваха интересни и ползотворни контакти. Някои от любопитните теми бяха:

DANCE WITH HEAVEN & EARTH – OPTIMISING PEOPLE AND THEIR SKILLS BY BRINGING THEM TOGETHER – с лектор Anna Sanner – изключително интересна личност (преводач, автор и последовател на японската култура; живяла и работила в Япония, където е практикува айкидо при известен дзен учител и дори е работила като нинджа-актриса), която ни предложи един нетрадиционен подход за решаване на проблемни ситуации по метода Дзен, валиден както в работата, така и в живота.

Нека споменем още и Arancha Caballero с темата, която представи LEARNING FROM THE MINORITY – FROM SMALL TO BIG BUSSINESS. Ще запомним презентацията с вълнуващия разказ на Meritxell Dominguez за партньорството им с Translators Without Borders – как една фирма подкрепя организацията на „Преводачи без граници“, за да им помогне да намерят преводачи към езика на едно малцинство от Южна Америка и как това повлиява на техния бизнес и се отразява на ежедневието им.

Организаторите отчетоха първото събитие от този формат като безспорен успех - идеята им да съберат заедно на общ форум професионални преводачи и преводачески агенции бе посрещната с нескрит интерес. Обмяната на идеи между двете страни генерира ползотворни резултати, всеки успя да погледне през погледа на другия и да открие нова перспектива към съществуващите казуси.

За нас беше особено приятно преживяване да присъстваме и на рандевуто, организирано за първи път от екипа на нашите партньори от AranchoDoc. Неповторимата атмосфера, която се създаде се излъчва и от широките ни усмивки на груповата ни снимка, на която се събрахме преводачи и агенции от най-различни страни:

Очакваме с нетърпение следващата ни среща с ELIA още този април в Майорка на ND Focus for Executives, в Брюксел през октомври на традиционните Networking days, или пък отново в Барселона през декември, когато ще се състои първото от поредицата „фокусирани“ събития, предназначени специално за проектови мениджъри от бранша (ND Focus for PMs). А следващото събитие Elia Together 2017 ще се състои в Берлин и със сигурност ще ни предложи нови изненади, няма да ги пропуснем.