Request

Translation

Expert translations of specialised texts in the field of law, banking, finance, information… read more

Interpreting

Professional simultaneous and consecutive interpretations at events with international… read more

Legalisation

We are a translation agency authorised by the Ministry of Foreign Affairs of the… read more

Localisation

Translation/localisation of websites, software applications, manuals and handbooks… read more

Other services

Editing, proof-reading, adapting, updates, setting and word processing, prepress… read more
 

ELIA TOGETHER

Конференцията в Барселона

11-12 февруари 2016 г.

Като дългогодишен член на Elia – Европейската асоциация на езиковата индустрия, СОФИТА традиционно участва в събитията NetworkingDays, организирани ежегодно от сдружението. Тази година асоциацията разшири своя фокус, като събра фирми доставчици на преводачески услуги и професионални преводачи заедно в първата си конференция в този формат под бранда Elia Together. И първото събитие Together 2016 вече е факт - връщаме се от Барселона, пълни с впечатления и бързаме да ги споделим. Над 350 регистрирани участника от 39 държави на 5 континента участваха във форума. Над 35 говорители представиха интересни теми, като очертаха бъдещи тенденции, предложиха нови решения по проблемни въпроси в бранша и насочиха вниманието към нови технологии, които увеличават ефективността. Включени бяха и студенти-доброволци от университетите, членове на инициативата Elia Exchange, и каква беше приятната ни изненада, когато чухме „здравейте“ на български – имаше участник и от България. Всички присъстващи бяха много ентусиазирани да споделят опита си и да акумулират нови идеи за бизнеса, а в паузите се осъществяваха интересни и ползотворни контакти. Някои от любопитните теми бяха:

DANCE WITH HEAVEN & EARTH – OPTIMISING PEOPLE AND THEIR SKILLS BY BRINGING THEM TOGETHER – с лектор Anna Sanner – изключително интересна личност (преводач, автор и последовател на японската култура; живяла и работила в Япония, където е практикува айкидо при известен дзен учител и дори е работила като нинджа-актриса), която ни предложи един нетрадиционен подход за решаване на проблемни ситуации по метода Дзен, валиден както в работата, така и в живота.

Нека споменем още и Arancha Caballero с темата, която представи LEARNING FROM THE MINORITY – FROM SMALL TO BIG BUSSINESS. Ще запомним презентацията с вълнуващия разказ на Meritxell Dominguez за партньорството им с Translators Without Borders – как една фирма подкрепя организацията на „Преводачи без граници“, за да им помогне да намерят преводачи към езика на едно малцинство от Южна Америка и как това повлиява на техния бизнес и се отразява на ежедневието им.

Организаторите отчетоха първото събитие от този формат като безспорен успех - идеята им да съберат заедно на общ форум професионални преводачи и преводачески агенции бе посрещната с нескрит интерес. Обмяната на идеи между двете страни генерира ползотворни резултати, всеки успя да погледне през погледа на другия и да открие нова перспектива към съществуващите казуси.

За нас беше особено приятно преживяване да присъстваме и на рандевуто, организирано за първи път от екипа на нашите партньори от AranchoDoc. Неповторимата атмосфера, която се създаде се излъчва и от широките ни усмивки на груповата ни снимка, на която се събрахме преводачи и агенции от най-различни страни:

Очакваме с нетърпение следващата ни среща с ELIA още този април в Майорка на ND Focus for Executives, в Брюксел през октомври на традиционните Networking days, или пък отново в Барселона през декември, когато ще се състои първото от поредицата „фокусирани“ събития, предназначени специално за проектови мениджъри от бранша (ND Focus for PMs). А следващото събитие Elia Together 2017 ще се състои в Берлин и със сигурност ще ни предложи нови изненади, няма да ги пропуснем.